woensdag 10 april 2013

Communie


Zaterdag zijn we naar een symposium van de vokk geweest met als thema: "ik draag je altijd mee", voor ouders met een overleden kindje. En samen met ons gezinnetje en een andere moeder zijn we naar Driebergen afgereisd. Laurie en Jaron hadden hun eigen programma met 35 andere kinderen van hun leeftijd.
Het was een goede en mooie bijeenkomst waar plaats was voor een lach en ook voor een traan want:

Je eigen kind verliezen is volgens mij het meest ingrijpende dat je kan overkomen. Het is een bijna onmenselijke opgave om na de dood door te gaan met leven. Toch wordt je iedere ochtend weer wakker en ga je door met adem halen. Ook voor je andere kinderen is het leven niet meer als voorheen. Alles voelt anders en ook zij rouwen.
Je omgeving komt misschien met goede raad. Zegt dat ze het begrijpen, dat je je verlies moet verwerken, dat je het een plaats moet geven, dat je moet loslaten.
Maar hoe kun je nu je kind loslaten of het verdriet een plekje geven? Je kind is er immers altijd, in je gedachten, in je gevoel, in iedere vezel van je lichaam. Je draagt je kind altijd met je mee en het is waarschijnlijk dichterbij dan ooit.

Een van de briefjes geschreven door
een klasgenootje!
Het kistje waar alle briefjes
in zaten!
Zondag was er de Eerste Heilige Communie. Ook dit keer hebben we besloten om naar de kerk te gaan samen met opa en de oma's en Martin en Ilona de peetoom en peettante van Thijn. Maar wat vonden we het moeilijk, hier heb ik me toch wel een beetje in vergist. Nadien even bij ons thuis wat gedronken en daarna zijn we na goed overleg toch nog naar twee communiefeestjes gegaan van klasgenootjes waar we waren uitgenodigd. Een erg waardevolle uitnodiging maar o zo confronterend, vooral naderhand.

Na de dienst kregen alle kinderen een presentje en ook wij kregen een mooi kistje in de vorm van een boek. En daarin zaten 19 kleine briefjes in van Thijn z'n klasgenootjes waarop ze een wens of gedachtenis aan Thijn hadden opgeschreven. Zo mooi, zo waardevol en zo puur geschreven. Ik weet zeker dat Thijn super trots is op al zijn vriendjes en vriendinnetjes uit zijn klas. Thijn is en blijft onze grote vriend stond er dan ook voorop.

Hij hoort nog zo bij groep 4 en één van de mooiste complimentjes die ik de afgelopen tijd heb gehoord is dat een klasgenootje van Thijn trots tegen haar moeder vertelde dat ze nu naast Thijn in de klas zat. Zo bijzonder toen ik dit hoorde, want dat betekende dus dat ze naast een leeg tafeltje zit en toch trots dat zij daar mag zitten.
Liefs Ferdi, Jorita, Laurie en Jaron

4 opmerkingen:

 1. Lieve mensen, het lied Afscheid van Ben Ketting is een mooi lied voor jullie kinderen (en jullie) om te luisteren, het is te vinden op you tube. Liefs Gerda.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Trouw volg ik jullie verhalen op de blog. Wat mooi dat Thijn zijn klasgenootjes allemaal een wens/gedachtenis aan hem hebben geschreven. Ik heb als reactie op 1 van de vorige blogs ook geschreven: Veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Maar deze dappere zoon en broertje zullen jullie altijd met je meedragen. Met het verwerken bedoel ik ook meer, het omgaan met dit grote verlies. Het is onmogelijk om het los te laten, dat mensen dat zeggen! Allemaal heel veel sterkte toegewenst van de Zwolse volger van deze blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kind loslaten gaat niet...
  Wij verloren ons eerste kindje tijdens een vergevorderde zwangerschap.
  Nu 12,5 jaar geleden....en er gaat nog altijd geen dag voorbij dat ik niet aan haar denk....en ik zou t niet anders willen!
  Je kind draag je in liefde voor altijd met je mee.
  De scherpste kantjes vh verdriet maken op een dag plaats voor mooie herinneringen en een glimlach...maar t gemis blijft.
  En dat mag....ook dat zal een plekje in je leven en je hart krijgen als de tijd daar klaar voor is...maar jullie lieve Thijn zal voor altijd met jullie meegaan...in liefde verweven met jullie allemaal...voor altijd.

  Veel liefs,

  Yvonne uit Tilburg
  "Kaartje voor Jou"

  BeantwoordenVerwijderen
 4. lieve familie Blom, heb het al eens gezegd zoveel respect naar jullie! Thijn is hier ook nog niet uit onze gedachten,komt vanavond extra naar boven als ik jullie berichtje ook bij Mara zie staan ! en dan die lieve klasgenoten zo bijzonder om te lezen dat deze kinderen ook met Thijn zijn verbonden..zo ontzettend lief!Ik hoop dat jullie laurie en jaron ook wat aan deze dag hebben gehad,want ook jullie vergeet ik niet!
  voor allemaal een dikke kus en weet dat we veel aan jullie denken xxx
  jos en jose

  BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie achter.