zondag 17 juli 2011

Stamcellen oogsten

De uitslag van de scan van afgelopen maandag hebben we ook binnen. De tumor in zijn hoofd en buik is niet kleiner geworden, maar de cellen erin zijn wel meer uitgerijpt, er zit dus meer kalk in en minder kwaadaardige cellen.

Vrijdag 15 juli zou Thijn om 8.00 uur voor o-k moeten om de lijn in de lies te plaatsen, maar het liep gelijk al 3 kwartier uit. Eenmaal op de o-k is Thijn mooi rustig ingeslapen en de operatie is goed verlopen.

'sMiddags kwamen de mensen van de bloedbank met een enorm groot apparaat de afdeling op voor de stamceloogsting.
Vooraf duurde het al 3 kwartier om de machine te installeren. Dan worden de lijnen gevuld met donorbloed (met eigen bloed zou Thijn zelf teveel bloed verliezen) en kan het oogsten beginnen.
Al met al duurde dit twee uur. Al die twee uur zit er iemand van de bloedbank erbij om te zorgen dat alles goed gaat. Ook Thijn zelf wordt goed in de gaten gehouden. De bloeddruk wordt om het half uur gecontroleerd en het zuurstof gehalte in het bloed wordt continu gemeten evenals de hartslag.
Na het oogsten kan er met het tellen worden begonnen en na twee uur kregen we het bericht dat ze niet genoeg stamcellen hadden.
Dus zaterdags opnieuw een poging na een vertraging van 4 uur, want ze hadden verkeerd donor bloed laten komen. Maar gelukkig hadden ze toen wel voldoende. (ruim 40.000 stamcellen en ze moesten er minimaal 30.000 hebben)
De lijn werd er nadien uitgetrokken en Thijn moest nog 2 á 3 uur goed geobserveerd blijven op nabloeden en dan mochten we eigenlijk naar huis. Maar aangezien het al aardig laat was zijn we de volgende dag naar huis gegaan.
Thijn vond de hele stamceloogsting erg interessant. Hij stelt dan ook erg goede vragen aan de verpleegkundigen en artsen. De lijn die uit zijn lies kwam mocht hij meenemen naar huis en deze laat hij dan ook trots aan iedereen zien.

Net toen we naar huis wouden gaan mocht Thijn samen met 3 anderen patiëntjes van M2 en een verpleegkundige helemaal naar boven naar het dak van het ziekenhuis waar de trauma helikopter altijd staat.
Hier kregen ze uitleg over hoe dit allemaal in zijn werk gaat en Thijn mocht ook in de trauma helikopter zitten.
Net toen hij eruit was werden de mensen opgeroepen dat er een ongeluk was gebeurt en konden we goed zien hoe de helikopter opsteeg en wegvloog.
Dit was een mooie afsluiter van het ziekenhuis bezoek.

Veel liefs van Ferdi en Jorita

4 opmerkingen:

  1. groep 6 OP WEG18 juli 2011 om 09:21

    Hey Thijn!

    Laurie vertelde ons hoe lang de lijn in je lies was. Wat ben je een kanjer zeg dat jij dat allemaal volhoudt!

    Wat gaaf dat je een traumahelicopter van dichtbij hebt kunnen bekijken. En hem zelfs nog hebt zien wegvliegen!

    We hoorden dat je met de doorschuifmiddag nog even op school komt. Kun je gezellig een kijkje nemen in groep 3! Het wordt vast erg gezellig met juf Jannemiek en juf Truus!

    Natuurlijk hebben we ook nog een leuke mop voor je:

    Een brandweerman redt een oud vrouwtje uit een brandend gebouw. De brandweer loopt met het oude vrouwtje de trap af. Nog even de tandjes op elkaar mevrouw, zegt de brandweerman! O DAN MOETEN WE TERUG! IK HEB MIJN GEBIT NOG OP MIJN NACHTKASTJE LIGGEN!!!!!!!!!!
    hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

    Nou dat was weer een heel verhaal van groep 6!!!!

    Dikke knuffel van ons allemaal!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lieve allemaal,

    Wat super fijn dat het oogsten gelukt is zeg!
    Tjonge.. wat ben jij flink Thijn!
    We blijven je volgen hoor!

    veel liefs Liane en Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha die Thijn,

    Wat gaaf dat je in een échte helicopter hebt gezeten,wou je zeker ook wel graag wegvliegen hé?
    Maar ja als je in een trauma helicopter mag zitten is al heel bijzonder!!
    Ik zag je ook op school gisteren,was t leuk bij de nieuwe juffen?
    Vast wel!

    Groetjes van Julie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lieve mensen,

    Blij ben ik, te kunnen lezen dat het
    oogsten van de stamcellen is gelukt.
    En wat gaaf Thijn dat je die trauma helikopter hebt gezien en er zelfs nog even in mocht zitten.Je zou bijna een boek kunnen schrijven
    over alles wat je beleeft zég! Je bent dapper, maar ook knap omdat je zulke goede vragen aan de artsen en verpleegkundigen stelt Thijn.
    En.... de mopje houden we erin oké?
    Twee varkens in een stal. Zegt het ene varken:
    "Knor!"
    Antwoordt het andere varken:
    Ünox"!
    Pas goed op jezelf Thijn en voor jouw en jouw
    fam. weer een dikke knuffel.

    Liefs en groetjes van Jo

    BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je reactie achter.